Híbrida: espais liminars de poesia (2021)

HÍBRIDA no és un festival, ni un cicle, ni una mostra: és el traçat de cinc espais liminars de poesia arreu del territori català. Amb la poesia i les seves fronteres com a eix vertebrador, aquesta proposta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) pretén explorar de quina manera la creació poètica pot dialogar amb disciplines com les arts escèniques, la música, l’audiovisual, les arts plàstiques o la narrativa. 

En aquest mateix marc, vaig tenir el privilegi de dirigir un taller de Poesia Visual titulat «Lectures (i altres experiències) d’un poema visual» al Museu Jacint Verdaguer de Vic (Folgueroles), en col·laboració amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

L’espectacular cartell dels Espais liminars ‘Híbrida’, un esdeveniment divers i de format novedós. Taller: Lectures (i altres experiències) d’un poema visual. Amb Adrián Salcedo

El taller va estar dividit en tres parts, cadascuna de les quals centrant-se en una dimensió diferent de la Poesia Visual. En primer lloc, vam explorar la transformació que representa per al text quan pren forma de poema visual. Va ser fascinant veure com la presentació estètica pot canviar la percepció i la interpretació dels versos, obrint un ventall d’exploració creativa i expressiva.

La segona part del taller va ser la decodificació de poemes visuals. Vam endinsar-nos en aquest art subtil, aprenent a llegir i comprendre els missatges amagats en les formes, colors i disposicions dels elements gràfics. Va ser un exercici intel·lectual estimulant que ens va obrir els ulls a noves possibilitats de comunicació poètica.

Imatge de la sessió «Lectures (i altres experiències) d’un poema visual», en la qual s’hi pot veure a Anna Pantinat, Sebastià Portell, Adrián Salcedo i altres assistents.

La part final del taller va ser la producció de poesia visual. Amb les eines adquirides, vam animar els participants a crear les seves pròpies obres de poesia visual inspirades en els poemes de Jacint Verdaguer. Va ser emocionant veure com les paraules es convertien en imatges, i com cada participant aconseguia donar vida a la seva pròpia visió artística.

Per culminar la sessió, vam tenir una experiència innovadora: la decodificació del primer poema visual en format QR. Amb la tecnologia com a aliada, vam connectar el passat i el present, fusionant les formes poètiques tradicionals amb les noves possibilitats digitals. Va ser una manera sorprenent i impactant de donar una nova dimensió a la poesia visual.

El taller va ser un èxit gràcies a la participació entusiasta del públic. Va ser meravellós veure com van gaudir de la sessió i com van transformar poemes de Jacint Verdaguer en autèntiques obres visuals. La seva creativitat i compromís van enriquir el taller i van demostrar que la Poesia Visual és una forma d’expressió artística que connecta amb les persones i les anima a explorar nous horitzons creatius.

Vull agrair a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i al Museu Jacint Verdaguer per brindar-me aquesta oportunitat única. El taller de Poesia Visual va ser una experiència enriquidora que em va recordar el poder transformador de la paraula i la importància de crear espais on els poetes i els lectors puguin connectar-se i compartir la seva passió.